V skupini Poljski palček (Enota Palček Vrtca Tržič) smo se v tem vrtčevskem letu pridružili vseslovenskemu gibanju Turizem in vrtec, projektu Turistične zveze Slovenije in Skupnosti vrtcev Slovenije. Sledili smo rdeči niti pod geslom OKUSNI ZAKLADI: Lokalni kulinarični spominki s trajnostnim pridihom.

       

Skozi celo leto smo raziskovali in spoznavali lokalne jedi, tiste, ki so bile bolj pogoste nekoč in tudi tiste, ki jih dobro poznajo otroci danes. Otroci so hitro znali povedati, katere sestavine potrebujemo za pripravo njim ljubih palačink. Tudi recept smo hitro narisali in dodali lasten ustvarjalni pečat – jedilne barve. Pri peki kruha pa smo že potrebovali pomoč. Pri ideji o peki kruha se je začelo pravo raziskovanje – katere sestavine potrebujemo? Otroci so predlagali, da bi za pomoč lahko prosili našo kuharico Anjo, ki nam je z veseljem pomagala. Spoznali smo celotni potek nastanka različnih jedi: od izbire jedi, risanja/branja recepta, priprava in zbiranje (lokalnih) sestavin, kuhanje/peke, pa vse do okušanja.

Uspešno smo spekli domač kruh, ga zavili v culo in ga vzeli s seboj na pohod. Otroci pravijo, da boljšega še niso jedli. Pripravili smo tudi kruh s suhim sadjem, ki nam je ostalo. Spoznali smo namreč, da hrane ne mečemo stran. Uporabimo, kar se le da. Če pa se vseeno pokvari, sodi na kompost, oziroma v rjav zabojnik. Povezali smo se tudi s Komunalo Tržič. Obiskali smo njihovo čistilno napravo in se skupaj pogovorili o razvrščanju odpadkov.

Ogledali smo si najstarejšo ohranjeno hišo v Tržiču: Kurnikovo hišo. Tam smo si ogledali črno in belo kuhinjo, spoznali, kako so živeli včasih, s čim so se igrali in kaj so jedli ter pili. Na travniku smo nabrali trobentice in jetrnik, rože posušili in si skuhali čaj. Opazili pa smo tudi regrat in se odločili, da si za kosilo sami pripravimo solato, poskusili smo ga, navdušenja pa ni požel. Tudi domače mleko smo kisali. Prvič neuspešno, v drugem poskusu pa je bil pravi, za na žlico. Naša kuharica Anja pa nam je pripravila žgance, ki so se lepo podali h kislemu mleku.

V mesecu majo smo spekli tudi tržiško fliko. Pripravili smo potrebne sestavine, zamesili testo, ga razvaljali, skrbno položili na pekač, namazali s kislo smetano, nesli v kuhinjo v pečico in v našem vrtcu je zopet domače zadišalo. Ko se je flika spekla, smo pustili, da se ohladi, jo narezali in v popoldanskem času postregli na prireditvi Živžav, ki je potekala pred našo enoto. Po oceni otrok in okuševalcev nam je dobro uspela.

Tekom projekta smo spoznali veliko različnih okusov, se preizkusili v različnih spretnostih, se veliko naučili in predvsem uživali. Še najbolj seveda v okušanju vseh dobrot. Naš skupni zaključek je, da bomo z veseljem tudi v prihodnje raziskovali, pekli, kuhali in okušali domače dobrote.

Vzgojiteljici: Dragana Jevtić in Mojca Kepic, Enota Palček Vrtca Tržič

Dostopnost